JISses vilken skillnad

JISses vilken skillnad

Helvetes j√§vla skitskruvar! ūü§¨
Skruvar ni med japanska hojar och känner igen er? Kanske dags att uppdatera innehållet i er verktygslåda.

Stjärnskruv kallas den ofta, skruvarna med skallen som har ett spår likt ett +. De vanligaste varianterna är Phillips och Pozidriv. Vilket förkortas PH respektive PZ och följt av att nummer som anger storlek. Går man till en järnhandel och köper skruvmejslar eller bits så är dessa två de absolut vanligaste.

Identifiera typ av stjärnskruv genom skallen

Identifiera PH eller PZ med hjälp av skruvhuvudet.

Phillips (PH) är den äldsta varianten och de första patentet kom redan 1932. PH

Pozidriv (PZ) är en uppdaterad version och dök upp först 1962. Man ville förbättra Phillips varianten så att man skulle kunna applicera mer kraft innan den börjar glida ur.

Källa: Wikipedia


JIS - Japanese Industrial Standard

JIS B 1012 är en standard som man ofta stöter på när man skruvar äldre japansk motorcykel. JIS designades för att inte glida ut vid ett visst vridmoment, på engelska cam out.

Cam out är en process  genom vilken en skruvmejsel glider ut ur skruvhuvudet som drivs när det  vridmoment som krävs för att vrida skruven överstiger en viss mängd... - Wikipedia

JIS identifieras via skallen med att de har en liten prick bredvid krysset. Och vid första anblicken är den väldigt lik en Phillips. Men profilerna är annorlunda och den platta botten och grundare designen på JIS gör att en PH inte kommer ner tillräckligt.

En JIS mejsel fungerar utmärkt även i en PH-skruv. Medans en PH mejsel lätt glider ur en PH-skruv och är ännu värre i en JIS-skruv.

JIS används, vad jag vet, inte längre och det är i stort sett omöjligt att få tag på nya skruvar. Visst kan man kanske beställa styckevis via reservdelsnummer men det brukar ofta resultera i höga priser och inte sällan har skruven fått byta färg från silvrig till svart och så kan man ju inte ha det.

Om det är någon läsare som känner till var man kan köpa JIS-skruv på lösvikt får ni gärna tipsa om det i kommentarerna.

Dags att handla

Ja tyvärr är det inte helt enkelt att hitta JIS bits eller mejslar i järnaffärer eller ens hos mc- mopedhandlare för den delen. Söker man på eBay eller Amazon så hittar man ett flertal produkter. Vessel är välkänd tillverkare som håller hög kvalitet.

Själv köpte jag följande för en herrans massa år sedan

  • T-handtag fr√•n Motion Pro med 3 JIS bits i storlekarna #1, #2 och #3
  • Hozan JIS-4 JIS Screwdriver Set i storlekarna #00, #0, #1 och #2

Lycka till med skruvandet och hoppas det här kan få er att spara in på både skruv och svordomar.