Helvetes jĂ€vla skitskruvar! đŸ€Ź
Skruvar ni med japanska hojar och kÀnner igen er? Kanske dags att uppdatera innehÄllet i er verktygslÄda.

StjÀrnskruv kallas den ofta, skruvarna med skallen som har ett spÄr likt ett +. De vanligaste varianterna Àr Phillips och Pozidriv. Vilket förkortas PH respektive PZ och följt av att nummer som anger storlek. GÄr man till en jÀrnhandel och köper skuvmejslar eller bits sÄ Àr dessa tvÄ de absolut vanligaste.

Identifera typ av stjÀrnskruv genom skallen

Identifiera PH eller PZ med hjÀlp av skruvhuvudet.

Phillips (PH) Àr den Àldsta varianten och de första patentet kom redan 1932. PH

Pozidriv (PZ) Àr en uppdaterad version och dök upp först 1962. Man ville förbÀttra Phillips varianten sÄ att man skulle kunna applicera mer kraft innan den börjar glida ur.

KĂ€lla: Wikipedia


JIS - Japanese Industrial Standard

JIS B 1012 Àr en standard som man ofta stöter pÄ nÀr man skruvar Àldre japansk motorcykel. JIS designades för att inte glida ut vid ett visst vridmoment, pÄ engelska cam out.

Cam out Àr en process  genom vilken en skruvmejsel glider ut ur skruvhuvudet som drivs nÀr det  vridmoment som krÀvs för att vrida skruven överstiger en viss mÀngd... - Wikipedia

JIS identifieras via skallen med att de har en liten prick brevid krysset. Och vid första anblicken Àr den vÀldigt lik en Phillips. Men profilerna Àr annorlunda och den platta botten och grundare designen pÄ JIS gör att en PH inte kommer ner tillrÀckligt.

En JIS mejsel fungerar utmÀrkt Àven i en PH-skruv. Medans en PH mejsel lÀtt glider ur en PH-skruv och Àr Ànnu vÀrre i en JIS-skruv.

JIS anvÀnds, vad jag vet, inte lÀngre och det Àr i stort sett omöjligt att fÄ tag pÄ nya skruvar. Visst kan man kanske bestÀlla styckevis via reservdelsnummer men det brukar ofta resultera i höga priser och inte sÀllan har skruven fÄtt byta fÀrg frÄn silvrig till svart och sÄ kan man ju inte ha det.

Om det Àr nÄgon lÀsare som kÀnner till var man kan köpa JIS-skruv pÄ lösvikt fÄr ni gÀrna tipsa om det i kommentarerna.

Dags att handla

Ja tyvÀrr Àr det inte helt enkelt att hitta JIS bits eller mejslar i jÀrnaffÀrer eller ens hos mc- mopedhandlare för den delen. Söker man pÄ eBay eller Amazon sÄ hittar man ett flertal produkter. Vessel Àr vÀlkÀnd tillverkare som hÄller hög kvalitet.

SjÀlv köpte jag följande för en herrans massa Är sedan

  • T-handtag frĂ„n Motion Pro med 3 JIS bits i storlekarna #1, #2 och #3
  • Hozan JIS-4 JIS Screwdriver Set i storlekarna #00, #0, #1 och #2

Lycka till med skruvandet och hoppas det hÀr kan fÄ er att spara in pÄ bÄde skruv och svordomar.