Optimera körbarheten på Suzuki DR650RSE

Optimera körbarheten på  Suzuki DR650RSE

Jag har skaffat mig en Japansk klassiker i det större segmentet. Nämligen en Suzuki DR650RSE 1996, vilket är sista årtalet för den äldre generationen av den ikoniska DR650.

Min modell kommer från Tyskland och ni kan läsa mer om den under mina maskiner närmare bestämt Suzuki DR650RSE - 1996. En mycket trevlig slitvarg men som tyvärr inte gick bra på låga varv. Den gick ryckigt och ojämnt. Efter lite undersökande är det tydligen så då dom är ställda snålt från fabrik för att uppfylla avgaskrav med mera.

Symtomet tyder på att den får för lite bränsle. I det här fallet handlar det om taperingen på nålen. Så jag tänkte gå igenom här hur jag valde att angripa det, utan att handla några nya grejer. Vi kommer också göra lite andra justeringar som kommer förbättra prestanda. Lite klassiskt bonnameck, vi tar vad vi har hemma och gör det bästa av situationen.

Förgasaren: Mikuni BST-40 vakumförgasare

Märkt: 13DD, K591

Vad jag vet är det i grunden samma förgasare på alla modeller men bestyckning och lite krimskrams kan skilja.

Avstrypning

Kontakten vi ser på bilden skall vara en varvtalsbegränsare. Jag har provat att koppla bort den nere vid förgasaren men märker ingen skillnad. Kanske har tidigare ägare kopplat bort redan "högre" upp i systemet. Sladdarna på min modell går in i kabelhärvan och upp mot styrstammen. Får undersöka närmare en annan gång.

Inuti förgasaren såg allting rent och fint ut. Inga avlagringar eller liknande.

Däremot hittade jag ett hål på "slide" som är en strypning, vilket bara finns på vissa modeller. Eftersom det är en vakumförgasare så är det det undertryck som gör att den "sliden" lyfts (inkl. nål) och öppnar upp för luften att komma in. När då detta hål kommer över en kant i förgasaren så kommer den släppa på trycket och effekten blir att den inte lyfts hela vägen upp. It's epoxy time!

Det här kommer ge mig några extra hk men inte åtgärda problemet med att den går dåligt på låga varv.

Ryckigt på låga varv

Enklaste fixen för den dåliga gången på låga varv är att byta nål. Det finns andra nålar från Suzuki att beställa samt att Dynojet har en aggressiv rackare. Nålarna från Suzuki kostar någon hundralapp men jag vet inte riktigt vilken jag behöver samt att man får vänta på att få hem grejerna. Dynojet nålen har jag läst bra om men det paketet kostar strax över 1000:- och även här måste man vänta på att få hem den.

Hittade en tabell som en amerikan hade gjort med diverse mått på olika nålar för DR650. Så jag tog fram borren och en sandpapper och slipade om min originalnål. Jag provade inte att höja nålen då jag läst att taperingen ändå kommer ställa till det.

Satte nålen i en borrmaskin och slipade mot våtpapper. Avslutade med lite klassisk Autosol.

Jag började med en ganska snäll tapering som ligger någonstans mellan ostrypt originalnål och den från Dynojet.

Det blev riktigt lyckat. Maskinen går underbart mjukt nu på låga varv. Mycket bättre tryck än tidigare och all form av ryckighet är borta. Dock tvekar den lite precis på halvgas så det finns absolut rum för förbättring. Men det är ju finlir och finlir har jag inte tid med nu.

Svetsen i avgasröret

Tack vare internet hittade jag även lite info om att svetsen i avgasröret bör masseras. Suzuki har valt att lägga svetsen på insidan vilket inte är helt optimalt. Här vill man ha en jämn mjuk övergång så avgaserna kan lämna med minsta möjliga insats. Det finns alltså två alternativ.

  1. Ta bort svetsen helt och lägg en ny på utsidan.
  2. Putsa till existerande

Jag valde alternativ två "Putsa till existerande".

Vill passa på att tacka tyska forumet dr-650.de samt Facebookgruppen Suzuki Dr650 Sverige. Några timmar på Youtube gjorde också sitt i jakten på information för att optimera den klassiska japanen.